În România, 1 milion de fete și femei se luptă zilnic cu sărăcia menstruală.
Nu am putut sta deoparte.
Începând cu anul 2018, echipa Pe Stop a lucrat neîntrerupt pentru fetele și femeile vulnerabile. La început, ne-am axat în principal pe București. Pentru că nevoia de sprijin este extrem de mare și în restul țării, însă, în toamna lui 2022 am dat startul celui mai ambițios proiect al nostru de până acum: ne-am propus să dăm ocazia echipelor de voluntari din toată România să preia modelul nostru de activitate și să-l adapteze local, în comunitățile lor.

Așa a luat naștere Rețeaua Demnității.
Am recrutat echipe de voluntare din toată țara, am vizitat fiecare comunitate și am oferit echipelor trainingul de care aveau nevoie pentru a oferi sprijin lunar fetelor și femeilor vulnerabile din comunitățile lor, astfel încât acestea să își poată gestiona menstruația în siguranță și cu demnitate.
În continuare oferim echipelor din țară atât sprijinul, cât și resursele materiale de care au nevoie pentru a-și continua lunar activitatea.
    Județele în care activează voluntarele din Rețeaua Demnității
    În prezent Rețeaua Demnității numără 10 echipe de voluntare din 8 județe:

    • Bistrița (județul Bistrița-Năsăud);
    • Făgăraș (județul Brașov);
    • Nana (județul Călărași);
    • Brănești (județul Dâmbovița);
    • Bulzești (județul Dolj);
    • Berești și 2 echipe în Galați (județul Galați);
    • Izvoarele (județul Gorj);
    • Sibiu (județul Sibiu).
    500 de fete și femei din aceste zone primesc lunar produse de igienă menstruală, distribuite de echipele locale de voluntare.
    Ce spun voluntarele din Rețeaua Demnității
    „Înainte, încercam să cumpăr singură produse pentru ele, însă cererea era prea mare și nu făceam față"
    Cățelușa adoptată de copiii din școala comunei Izoarele, care ne-a întâmpinat atunci când am vizitat comunitatea.
    Mihaela Popescu este profesoară în școala din Izvoarele, o comunitate mică din Gorj. „M-am înscris în Rețeaua Demnității acum 6 luni, din dorința de a-mi ajuta elevele să depășească cu ușurință cele 5-6 zile pe lună când sunt la menstruație", povestește ea.

    „Școala noastră are foarte mulți elevi din medii defavorizate, motiv pentru care copiii nu dispun întotdeauna de produsele de igienă necesare. Întainte, încercam să cumpăr singură produse pentru ele, însă cererea era prea mare și nu făceam față. Vara aceasta, am identificat în comunitate o familie care avea mare nevoie produse, fiind vorba despre o mamă și cele patru fiice ale sale. Discutând cu ele, am realizat altă problemă: lipsea educația fetelor privind folosirea și aruncarea produselor folosite."

    Astfel, în următoarele luni, ne-am propus să sprijinim comunitatea de la Izvoarele nu doar cu produse, ci și cu materiale informative care să ajute fetele și femeile din comunitate să se informeze corect în privința igienei menstruale.
    Acolo ni s-a spus povestea unei fete care e trimisă la internat cu un singur pachet de absorbante pentru întreg semestrul"
    Absorbantele care urmau să ajungă la fetele de la școala mentionată
    „Anul trecut eram așa de prinsă în tumultul vieții, că nu mă mai simțeam împlinită. Simțeam nevoia să ajut pe alții, să ofer din puținul meu timp și altora. Am fost încurajată să merg pe drumul acesta al voluntariatului și am început să caut cauze. Așa am dat de Asociația Pe Stop" ne povestește Ana, voluntara noastră din Sibiu.

    Ana a vorbit mai ales despre vizitele făcute fetelor de la școala pentru persoane cu deficiențe de auz. „Acolo ni s-a spus povestea unei fete care e trimisă la internat cu un singur pachet de absorbante pentru întreg semestrul. M-a impresionat povestea până la lacrimi și m-am gândit că împreună putem aduce un strop de demnitate nu doar ei, ci și colegelor sale.

    Acum mă simt foarte implicată și sper să găsesc oameni care cred în cauza noastră și care vor dori sa ne ajute."
    Cum pot contribui?
    Rețeaua Demnității nu ar fi fost posibilă fără sprijinul voluntarelor noastre, care fac munca de teren și ajung să stabilească adevărate relații de încredere cu comunitatea.

    Curând, plănuim să extindem Rețeaua Demnității și în alte județe din țară. Dacă vrei să ne susții, o poți face setând o donație recurentă mai jos.

    Împreună, oferim un strop de demnitate fetelor și femeilor vulnerabile din România.
    Implică-te!
    Cu doar 35 de lei pe lună, poți ajuta o femeie vulnerabilă să se îngrijească în siguranță și cu demnitate pe perioada menstruației
    Made on
    Tilda